Lowther Children’s Centre

Barnes, London 2010

New accommodation for foundation stage learning opened up new ways of using the site and existing building, allowing the primary school to expand the services it provides for the community. The building is entered via a canopy, which is scaled to be welcoming to children, and which links to the main school - a mono-pitched new building with a free-flowing plan, facing an enticing outdoor play area.

A sedum roof with hot water solar panels and biomass boiler helped to achieve a BREEAM excellent rating. As well as space for a nursery and reception teaching, it includes space for a health visitor and other educational resources, reflecting the school’s holistic relationship with the community and its provision of wraparound care for young children.

RIBA Award 2010
Civic Trust Award 2010
BCI Award 2010

 

The building exceeds all our hopes and expectations and is the envy of everyone who sees it, especially teachers from other schools and visitors from the Richmond education department. Even more important, our own teachers enjoy it and, most of all the children love it, thrive and learn well in it. We knew all along that we were getting a good building; only when we saw it completed did we realise just how good it is.
Chair of Governors