In-fill House, Camden

London 2011

The second phase of a small mixed-use development, the infill house, occupies a narrow slot in a 19th century terrace which gave access to a coach house. Patel Taylor’s design retains access to a workspace studio, and provides a markedly contemporary home within the 19th century urban grain.

Its glass screen facade ensures privacy and light, making the spaces behind quite distinct from those in a Victorian house. It adds to the character of the street, while sitting easily within the terrace of its 19th century neighbours.

The design shows how a modern living space, with economic value, and ideally suited to urban life, can be conjured from modest ‘leftover’ spaces in the city.

Louvre in-lay image by Weston Earth Images.

Sunday Times Small House of the Year 2012