Putney House

London 2006

Patel Taylor transformed an Edward Lutyens house with a 1980's garden studio into a series of layered and textured spaces which provide delight and intrigue, as well as privacy and interaction.

Our starting point was to understand the qualities and potential of what already existed: the original house with its cellular rooms; the flat-roofed and glass-walled studio; and the shared garden in between.

We concentrated on the thresholds and boundaries as a way of allowing each to benefit from its own character, adding richness to the patina of spaces. Large glass windows slide open onto the garden, and woven willow screens provide shade and privacy, so light, sight and sound can all be modulated to suit mood and use. The spaces between screens and windows, though small, are richly planted to mark transitions between house, studio and garden.