Lauriston Studios

London 1991

This scheme created a multi-occupancy office building on a land-locked site, entered via an existing terraced house with reception and shared conference at first floor level. The large new studio space is connected to the entrance building through an existing covered passageway that includes a waiting area and gallery.

Space is maximised by using the whole of the site footprint and an independent row of piers supports the roof and plywood mezzanine floors. These also avoid overloading existing party walls and foundations. The building’s profile is carefully modelled to allow light and ventilation, protect from solar gain, and solve numerous site constraints whilst resolving planning and building regulation approvals.

 

 

A small but worthwhile building fashioned clearly by a synthesis of logic and intuition, in which the constraints of the site and the underlying diagram work productively together.
Architects Journal