Springfield

London 2012

The £200m regeneration of this 32ha Victorian hospital site in south London will result in a vibrant, healthy and diverse community with state of the art mental health facilities integrated in to the fabric. Landscape planning and understanding communities is the key to unlocking the vision – the landscape proposal establishes a hierarchy for public realm across the site, helping draw links and boundaries with the local neighbourhood and the care facilities.

The main features are a 13ha park with three squares, and a network of pedestrian routes and roads connecting them to the health facility’s care houses. The variety of character across the site supports different types of homes and uses, and helps in the successful integration of new and historic buildings, within a new landscape which has human wellbeing at its core.